De krukas van de motor drijft door middel van de distributieriem de bovenliggende nokkenas aan. Soms wordt tegelijkertijd ook de dieselinspuitpomp aangedreven. Het is een getande riem die in principe niet kan doorslippen op de tandwielen van de krukas en nokkenas. Dat is heel belangrijk, omdat de nokkenas de kleppen precies op tijd moet openen voor het goed functioneren van de motor.

Hoe merk ik dat mijn distributieriem moet worden vervangen?
Het is een onderdeel dat preventief wordt vervangen bij een bepaalde kilometerstand, bijvoorbeeld bij 120.000 of 150.000 km. Wanneer het precies moet gebeuren, staat in het instructieboekje of het onderhoudsschema van de auto. Soms adviseren we de riem al eerder te vervangen om het risico op breken te verkleinen. Waarom? Als je weinig km’s rijdt, kan de riem uitdrogen voordat hij volgens de kilometerteller aan vervanging toe is. Ook bij auto’s die veel stadskilometers rijden, slijt de riem harder dan de kilometerstand doet vermoeden. Sommige merken houden hier rekening mee in de onderhoudsschema’s.

Wat als hij breekt?
Er kunnen twee dingen misgaan met de distributieriem: hij kan breken of doorslippen. Als hij breekt, loopt de motor niet meer. In het ergste geval kan er motor-schade ontstaan doordat een van de zuigers tegen een geopende klep aanstoot. Dan kan reparatie een dure grap worden. Als de riem is doorgeslipt, merk je dat doordat de motor slecht of helemaal niet meer loopt.

Door de jaren heen is de kwaliteit van de materialen sterk verbeterd. Een distributieriem breekt tegenwoordig zelden uit zichzelf, maar meestal doordat er plotseling veel kracht op komt te staan. Bijvoorbeeld als er een ander onderdeel is dat vastloopt. Wel slijten de tanden na verloop iets af, waardoor doorslippen wel voor kan komen. Ook als de riem onvoldoende op spanning staat, kan hij gaan doorslippen.

Wat kost het?
Een distributieriem is ’n precisieonderdeel. Dan ga je geen risico nemen en een goedkoop onderdeel van ’n onbekend merk laten monteren. De prijs van de riem begint bij € 179,- incl. montage, afhankelijk van het type auto. Bij het breken of doorslippen van de riem zal dat beduidend hoger zijn.

Is de distributieriem van uw auto aan vervanging toe? Bel ons of maak gemakkelijk online een afspraak.

Maak een afspraak